een vooruitblik op jullie trouwdag

Als bruidsfotograaf weet ik dat het voor bruidsparen hoe lastig het kan zijn om vooraf een beeld te vormen van je mooie dag.
Om jullie hierbij te helpen laat ik op deze pagina zien wat jullie mogelijk allemaal kunnen verwachten. Uiteraard is dit slechts een impressie en laat ik de keuze over de indeling geheel aan jullie.
Hieronder laat ik jullie in tekst en beeld zien hoe jullie trouwdag er ongeveer uit kan komen te zien. Een gouden tip is wel om samen voorafgaand aan jullie trouwdag al goed na te denken over wat jullie graag terug willen zien in de trouwreportage.
Veruit de meeste bruidsparen kiezen ervoor om de volledige dag vast te laten leggen. Dus met alle mooie momenten van de dag.
Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het kan ook zomaar zijn dat jullie ervoor kiezen om na het diner de reportage af te sluiten. Ik kan jullie hierin adviseren, maar de uiteindelijke keuze is natuurlijk aan jullie.

voorbereidingen bruiloft

de voorbereiding

Jullie dag begint natuurlijk met de voorbereiding van jullie zelf.
Dit moment levert vaak de meest persoonlijke, spontane en verrassende foto’s op!
En als jullie je afzonderlijk van elkaar voorbereiden en  door dit vast te laten leggen hebben jullie later toch de mogelijkheid om nog even elkaars waardevolste momentjes terug te kijken.

Door de voorbereidingen te laten fotograferen begint het verhaal van jullie dag al bij jullie thuis.
Of misschien op de prachtige locatie die jullie geboekt hebben.

Vaak begint een trouwdag heel ontspannen en relaxt. Voorafgaand aan het officiële gedeelte is er namelijk tijd en ruimte om je als bruid en bruidegom, meestal afzonderlijk van elkaar, voor te bereiden op dé dag. Dit betekent een kapper en visagist voor de bruid. Beiden kleden zich om, doen een geurtje op, de make-up wordt nog wat bijgewerkt, wie weet zijn er wel speciale manchetknopen, de schoenen worden aangedaan en soms is er nog een corsage die wordt opgespeld. Je kunt het zo gek niet bedenken. Vaak wordt dit gedeelte van de dag samen beleefd met de meest dierbaren personen van het bruidspaar. Er wordt gelachen, soms al een traan weggepinkt, gezamenlijk nog een broodje gegeten..

Juist dit gedeelte maakt jullie dag zo compleet. Hoe fantastisch zou het zijn als jullie op jullie 5, 10 of misschien zelfs wel 25-jarig jubileum jullie trouwdag nog kunnen herinneren zoals die ook daadwerkelijk was. Met een album vol details en waarin alle bijzondere momenten in beeld is vastgelegd.

Het fotograferen van de voorbereidingen is een mooie start van het verhaal van jullie trouwdag!

de bruid

Vaak begin ik bij de bruid; daar gebeurt meer en heb ik dus ook meer tijd voor nodig.
Vaak is er dan nog wel een moment dat ik tussendoor even snel naar de bruidegom kan gaan.

De bruid heeft vaak iets meer tijd nodig, maar… deze tijd wordt heel goed besteed! Bij de bruid komt meestal een kapper aan huis, een visagiste brengt zorgvuldig make-up aan en nagels worden gelakt. En dan uiteindelijk is daar het moment dat dé jurk aan mag.  Dit speciale moment wordt vaak gedeeld met een goede vriendin, moeder, of zus. De ene aanstaande bruid deelt dit speciale moment met een enkeling, bij de ander zijn er wat meer mensen aanwezig. Maar een zeer speciaal moment is dit sowieso!

de bruidegom

Als bruidegom bereid je je misschien wel op een andere plek voor dan je aanstaande.
Misschien bij je ouders thuis, bij een vriend, of al op de locatie.
De bruidegom is doorgaans een stuk sneller klaar. Maar misschien moet misschien hij nog wel de bloemen ophalen, of zorgen dat het vervoer klaar staat.
Relaxt maakt hij nog een geintje met zijn vader of drinkt koffie drinkt met broers of vrienden. En vaak moet hij nog een stukje rijden om naar zijn bruid toe te gaan.

Als ik met een tweede fotograaf kom splitsen we dit gedeelte vaak op. Dan begin ik bij de bruid en mijn collega gaat dan langs de bruidegom (of andersom), om zo samen jullie verhaal compleet vast te leggen.
We overleggen samen of ik dit zelf vast kan leggen, of dat we een tweede fotograaf inhuren.

first look

de ‘first look’!

En dan komt hét moment dat jullie elkaar voor het eerst gaan zien!
Op jullie aller- allermooist!
Misschien hebben jullie totaal geen idee hoe jullie er uit zien die dag.
En wie weet hebben jullie dat maandenlang verborgen gehouden!
Dus de ‘first look’ is een spannend en beladen moment, vol emoties.

We bekijken samen even waar we dit het best kunnen gaan doen.
Dat kan bij jullie thuis zijn, als de bruidegom zijn aanstaande ophaalt, binnen of misschien toch liever buiten.
Maar het kan ook in een mooi parkje, in jullie omgeving, maar natuurlijk ook op jullie trouw locatie.
We vinden vast samen een mooi plekje!

Eén ding is zeker; jullie blikken bij de ‘first look’ zijn vaak onbetaalbaar!

fotoshoot Echteld

fotoshoot

Ik fotografeer natuurlijk de hele dag alle mooie en leuke momenten, gevarieerd en zo mooi mogelijk.
En ik doe dit zo onopvallend mogelijk, om geen enkel moment te verstoren; dat zou ten koste van spontaniteit kunnen gaan. Heel soms stuur ik stiekem wel even een klein beetje bij, als dat mooiere foto’s oplevert. Maar eigenlijk liever niet, om het verhaal van jullie dag zo journalistiek mogelijk vast te leggen.

Om jullie huwelijksalbum op te sieren met mooie knalfoto’s is het echter wel raadzaam ook een ‘fotoshoot’ af te spreken. Dit is waarschijnlijk het enige moment dat ik wél controle heb over de mooiste plaatjes, die uiteindelijk misschien wel groot aan jullie muur belandt!
Van te voren spreken we daarvoor af wat jullie wensen zijn en op welke locatie we deze gaan maken.
Wees niet bang wanneer jullie niet gewend zijn om wat te poseren; dat geldt voor bijna alle bruidsparen! Ik heb ervaring genoeg om hier een leuk en ontspannen moment van te maken en jullie hierbij te begeleiden.

Of misschien trouwen jullie wel op een fantastische locatie en hoeven we het terrein af.
In dat geval kan het ook een idee zijn om op een paar momentjes van de dag slechts een paar minuutjes zo’n kleine sessie te doen. Misschien wel op een héél speciaal plekje, of op het moment dat het licht op het allermooist is. Een combinatie van beide werkwijzes kan uiteraard ook; we bespreken vooraf wat jullie wensen hierin zijn.

It’s amazing how one day someone walks into your life, and you cannot remember how you ever lived without them.”

“I love her, and that’s the beginning and end of everything.”

Ceremonie

En dan is daar het officiële gedeelte. In het bijzijn van jullie geliefde familie en vrienden spreken jullie elkaars liefde uit; en een ‘babs’ verklaart jullie tot man en vrouw! Of man tot man of vrouw tot vrouw, dat kan natuurlijk allemaal. En dan mag er gekust worden.
Tip: om je trouwdag nog persoonlijker te maken kan het voltrekken van het huwelijk tegenwoordig ook door een goede bekende worden gedaan. Hetzelfde geldt voor een zanger of zangeres om de muziek te verzorgen.

felicitaties & toast!

Na de ceremonie is er vaak gelegenheid om het bruidspaar te feliciteren en worden cadeau’s overhandigd.
Afhankelijk van het moment van de dag wordt er een bruidstaart aangesneden, of misschien champagne uitgedeeld en getoast op het bruidspaar.
Er is tijd om gezellig te borrelen en met de gasten bij te praten. Tijdens dit moment kunnen vaak prima wat groepsfoto’s worden gemaakt.

het diner

Of jullie nu houden van een traditioneel diner, een buffet, barbecue of foodtrucks laten komen… het kan tegenwoordig allemaal. Kies welke stijl van diner er bij jullie past. Vaak heeft de locatie waar jullie het feest laten plaatsvinden ook wel suggesties. Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je zelf ook even een rustmoment neemt, want geloof me deze dag vliegt voorbij!

Zelf maak ik me in deze tijd graag nuttig om eerst wat foto’s te maken van de opgemaakte tafels en wat gerechten op de foto te zetten. En don’t worry ik ben me ervan bewust dat etende mensen niet de allermooiste beelden opleveren. Daar wordt niemand vrolijk van, dus hier houd ik uiteraard rekening mee. Verder gun ik jullie ook tijd met jullie dierbaren om even rustig te eten. Zelf gebruik ik deze tijd om zelf even snel iets te eten, maar zeker ook om de locatie en jullie ringen zo mooi mogelijk te fotograferen. Want misschien zou je het niet verwachten, maar het is best een kunst om trouwringen mooi op de foto te krijgen. Dit is een heel precies werkje waar ik even een momentje voor nodig heb. Gelukkig lukt het me tot nu toe altijd om er steeds weer een klein kunstwerkje van te maken.

Mochten jullie het mooi vinden om nog wat foto’s tijdens het golden hour te maken dan is dit vaak aansluitend aan het diner, of misschien snel even tussen twee gangen door.

feest!

Indien er gekozen is voor een knalfeest om de dag mee af te sluiten is dit vaak het moment voor mij om langzaam naar en afronding toe te werken. Tijdens de opening van een DJ of livemuziek stelen jullie als bruidspaar vaak de show met de eerste dans. Dit is vaak het startsein voor de andere gasten om lekker even op de dansvloer de benen en heupen eens goed los te schudden.
Ik zorg ervoor dat ik dan al op verschillende plekken wat flitsers heb geïnstalleerd, zodat ook deze momenten nog worden vastgelegd. Een uurtje is vaak wel genoeg tijd om van dit gedeelte een goede impressie te krijgen.
En dan komt toch echt het moment dat ik naar huis ga, zodat ik jullie diezelfde avond (of nacht 😉 ) nog een knalfoto van jullie kan sturen.

hoeveel uren hebben we nodig?

Uitgaande van een dag zoals hierboven uiteen gezet, mag je uitgaan van gemiddeld 8 tot 10 uur. Maar….. dan krijg je wél een trouwalbum van begin tot het eind en een dag in beelden uiteengezet om nóóit meer te vergeten! Om dit voor jullie overzichtelijk te houden heb ik pakketten samengesteld. Afname van een minder dan 8 uren kan natuurlijk ook. Pakket BASIC begint bij 6 uur en kan per uur worden uitgebreid. Tijdens ons kennismakingsgesprek kan ik een schatting maken, hoeveel uren fotografie ik nodig heb voor jullie huwelijksreportage.

En daarna?

Omdat ik begrijp dat het fijn is om al snel wat foto’s te zien zorg ik ervoor dat jullie al binnen drie dagen een preview ontvangen. Dit is een kleine selectie foto’s van de leukste momenten van de dag. Gemiddeld bestaat de preview uit zo’n 30 foto’s.

Voor het complete digitale album zullen jullie dan nog even geduld moeten hebben.
Eerst moet ik uit al die duizenden foto’s die ik geschoten heb de mooiste uitkiezen en daarna ben ik nog twee dagen bezig met het zorgvuldig bewerken ervan, zodat alles optimaal tot z’n recht komt.
Ik streef er zelf naar om binnen vier weken de complete fotoserie af te hebben. Deze kunnen jullie dan middels een online webgallery te zien. Uiteraard krijgen jullie de foto’s ook op hoge resolutie op een luxe usb-stick.

Gelukkig kiezen de meeste bruidsparen voor een écht trouwalbum. Want hoe fijn is het als jullie samen met je dierbaren aan de hand van dit album nog eindeloos terug kunnen kijken naar alle gebeurtenissen van deze dag?
Het fysieke huwelijksalbum blijft de meest tastbare herinnering aan jullie onvergetelijke dag!
(meer informatie hierover vind je onder het kopje ‘luxe trouwalbum’)

Luxe trouwalbums
instagram @henk.hulshof
https://henkhulshof.com/bruidsfotograaf/wp-content/themes/henkhulshof